Teini-ikäisen haasteet tämän päivän yhteiskunnassa

Blog

Murrosikä on vaikeaa aikaa niin murrosikäiselle itselleen, kuin hänen lähipiirilleen. Teini-ikäiset kohtaavat elämässään ja omassa kehossaan paljon muutoksia, ja uudet asiat voivat hämmentää ja pelottaa. Teini-ikä on aivoille kriittinen kehitysvaihe, sillä aivot kasvavat, uusia taitoja kehittyy, ja uusia ongelmia ilmaantuu kuin tyhjästä. Hormonit voivat tehdä teinistä vanhempien silmissä hirviön, mutta on muistettava, että syy on hormoneissa eikä teinissä itsessään.Murrosiässä nuoren vartalo alkaa muuttua. Tytöillä murrosikä usein alkaa aikaisemmin kuin pojilla, joillain jo 10-vuotiaana. Murrosiässä vartalo saa uusia muotoja, tyttöjen lantio levenee ja rinnat kasvavat, ja pojat alkavat kerätä helpommin lihasmassaa. Karvoitusta alkaa kasvamaan epämiellyttäviin paikkoihin, ja hien eritys lisääntyy. Iho ja hiukset alkavat rasvoittua, mikä voi johtaa finneihin tai akneen. Sosiaalinen media lisää entisestään teini-ikäisen paineita sopeutua yhteiskuntaan. Julkisuuden henkilöt ovat tämän päivän sankareita, mutta heidän kuvankäsittelyohjelmilla muokatut kuvansa antavat usein väärän kuvan kasvavalle nuorelle. Lehdissä ja televisiomainoksissa keimailevat mallit kuvaavat murrososaa maailman ihmisistä, ja nuoret olettavat, että heidän tulee tavoitella yhtä huoliteltua ja timmiä ulkomuotoa. Murrosiässä ja vielä pitkään sen jälkeen nuoren vartalo muuttuu, mikä hämmentää nuorta entisestään.

Itsetunto-ongelmilla

Itsetunto-ongelmilla voi olla vakavia seurauksia, kuten syömishäiriöt tai itsetuhoisuus. Murrosiässä nuori alkaa etsiä omaa tyyliään ja omaa paikkaansa sosiaalisissa ryhmissä, ja virheitä tapahtuu matkan varrella. Nuoret kohtaavat tässä vaiheessa helposti esimerkiksi stressiä koulumenestyksestä, mielialanvaihteluita, ryhmäpainostusta huumaavien aineiden käyttämistä kohtaan, tai pelkoa ulkopuolelle jäämisestä. Nykypäivän teini-ikäisen mahdollisia sosiaalisissa ympäristöissä syntyviä ongelmia ovat lisäksi esimerkiksi masennus, kiusaaminen, seksuaalinen epävarmuus, huumeet, alkoholi, yli- tai alipaino, opiskeluongelmat, ja ryhmäpainostus.Teini-ikäiset usein saavat negatiivisen kuvan omasta kehostaan, vertaamalla sitä aikuisten mallien vartaloihin. Nuoret haluavat tuntea itsensä hyväksytyksi erilaisiin ryhmiin, heidän perheensä lisäksi. Ajanhallinta ja asioiden priorisointi voi aiheuttaa turhaa stressiä. Nuorilla on paljon paineita vastata kavereidensa, vanhempiensa tai yhteiskunnan odotuksia, ja samalla löytää oma polkunsa. Nuorilla on suuri riski altistua mielialahäiriöille, kuten masennukselle tai ahdistukselle. Tämä ja ryhmäpaine voi johtaa epäterveellisiin valintoihin ja tapoihin, kuten huumeiden, alkoholin tai tupakkatuotteiden käyttämiseen.Hyvät mentorit, roolimallit ja sankarit voivat olla vähissä, tai nuorilla on väärä käsitys sankaruudesta. Nykypäivänä ihaillaan sosiaalisessa mediassa näkyviä ihmisiä, julkisuuden henkilöitä, jotka näyttävät itsestään vain huolitellun pintapuolen. Tietokonepelit ja televisio ovat jo arkipäivää, ja niissä näkyy paljon väkivaltaa, seksiä ja muuta epäterveellistä mediaa. Nuoret saavat näistä näytellyistä tai virtuaalisesti luoduista kohtauksista vääristyneen kuvan asioiden todellisesta laidasta. Seksi ei ole todellisuudessa sitä, mitä pornoelokuvissa näytetään, eikä huumeiden välittäminen ole niin hohdokasta kuin elokuvissa uskotellaan.

Kauemmas kiusaajista

Koska internet on jo osa jokapäiväistä elämää suurella osalla ihmisistä, on kiusaaminenkin saanut uusia ulottuvuuksia. Nettikiusaaminen on jopa muuta kiusaamista yleisempää, sillä sitä voi tehdä anonyymisti ja kelle vaan. Usein kiusaajat eivät ymmärrä tekojensa tai sanojensa seurauksia. Teini-ikäisen on mietittävä tarkasti, kuka on oikea ystävä ja keneen kannattaa luottaa, sillä kiusaamista voi esiintyä myös lähipiirissä. Varsinkin koulussa kaikki ympärillä käyvät läpi muutoksia murrosiän iskiessä, mutta jokainen käsittelee asiaa eri tavoin, ja se voi johtaa suuriinkin konflikteihin.

syrjintä

Vaikka tänä päivänä tasa-arvoa ja seksuaalista vapautta ylistetään, on yhteiskunnalla vielä pitkä matka edessään. Nuoren on vaikeaa käsitellä omaa seksuaalisuuttaan, varsinkin jos hän kokee sen poikkeavan yleisestä mallista. Homot, lesbot ja transsukupuoliset kokevat yhä paljon syrjintää ja loukkaavia kommentteja, mikä voi ajaa nuoren piiloutumaan tietyn maskin taakse.