Onko korkeakoulutus pakollinen hyvää uraa varten

Blog

Yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinto auttaa monia löytämään sen itselleen sopivan alan ja urapolun. Samaan aikaan monet pääsevät jo suoraan ammattikoulusta, lukiosta ja jopa peruskoulusta hyvään työhön, joka tuntuu olevan se oikea polku. Erityisesti sosiaalisessa mediassa näkyvät kandidaatti- ja maisterin tutkinnon saaneet ystävät saattavat aiheuttaa pientä stressiä tai painostusta oman uravalinnan osalta.Hyvä ura on sellainen, joka on omasta mielestäsi hyvä ura. Kenenkään urapolku ei ole samanlainen, eikä kenenkään muiden polkua kannata noudattaa uskollisesti. Jokainen voi löytää sen oman kultakaivoksen tai kuningasidean kulkemalla omaa reittiään. Jonkun elämässä korkeakoulututkinto on juuri se oikea työkalu, jolla pääsee rakentamaan hyvää uraa, kun taas toisille se ei ole tarpeellinen. Jotkut urat vaativat korkeakoulututkinnon, esimerkiksi pedagogiset tehtävät. Niihin on perusteltu syy ja tätä varten kannattaa huolellisesti tutkia omien tavoitteiden perusteella, onko tutkinto pakollinen vai ei. Riippuen siitä, mitä itse siis haluat saavuttaa, korkeakoulututkinto voi olla pakollinen hyvää uraa varten tai ei.

Korkeakoulututkinto

Korkeakoulututkinto auttaa monet alkuun ja helpottaa luomaan verkostoja. Nämä verkostot ja tukiverkko eivät suinkaan ole kuitenkaan pakollisia. Ne saattavat vaikuttaa työnhaussa, mikäli tunnet jo jonkun kyseisestä yrityksestä tai ne voivat antaa sinulle pohjatietoa siitä, mihin hakemassasi työhaastattelussa kannattaa keskittyä. Nämä verkostot eivät kuitenkaan ole pakollisia ja sinulla saattaakin olla jo oma, vahva verkosto.Varsinkin ammattikorkeakouluissa pääse tekemään työharjoitteluja, jotka voivat auttaa ymmärtämään paremmin työelämää. Toisaalta, mikäli sinulta löytyy jo työkokemusta tai projektituntemusta, ei korkeakoulun työharjoittelut tuo silloin elämääsi mitään lisäarvoa. Sinulle epäsopiva tutkinto saattaa jopa heikentää motivaatiotasi ja innostusta, joten tärkeää on löytää se itselleen sopiva vaihtoehto.Yliopistotutkinto voi kuitenkin antaa varsinkin akateemisilla työpoluilla sen oikeanlaisen etumatkan. Oppimalla tietysti aiheesta ja alueesta kaiken mahdollisen, sekä kuuntelemalla professoreita, voi ennakoida mahdollisia virheitä, jotka voisivat näkyä jokapäiväisessä työssä. Tutkinto antaa monelle sen innostuksen kehittyä eteenpäin ja opiskelemalla laadukkaassa yliopistossa, voi olla varma siitä, että opittu tieto on tarpeellista.

Erilaiset tutkintovaihtoehdot – löydä itsellesi sopiva

Joillekin ihmisille täysipäiväinen opiskelu ei ole sopiva vaihtoehto. Oli syynä keskittymisvaikeudet tai taloudelliset syyt, korkeakoulututkinnon voi suorittaa myös käymällä luennoilla iltaisin ja viikonloppuisin. Tämän lisäksi korkeakoulututkinto voi olla joko yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta.Korkeakoulututkinnosta ei ole haittaa hakiessasi töitä ja suunnitellessasi sopivaa urapolkua. Päinvastoin siitä voi olla paljon hyötyä, mutta se ei ole pakollinen. Monet ovat löytäneet itselleen erinomaisen urapolun, joka on juuri se oikea. Korkeakoulututkinnon hankintaa kannattaa kuitenkin harkita.Yliopistot ovat akateemisempia ja keskittyvät ammattikorkeakouluihin verrattuna enemmän analyyttiseen työskentelyyn sekä tieteelliseen tutkimukseen. Ammattikorkeakouluissa työharjoittelut ja opiskelun soveltaminen työelämään on iso osa koulutusta. Itselleen sopivan tutkinnon ja opiskelutyylin löytäminen on kaikki kaikessa ja voi olla isoksi eduksi uramaailmassa.

avoimen kurssin mahdollisuudet

Tiesitkö, että korkeakoulut järjestävät myös avoimia kursseja kaikille? Tällöin ei tarvitse murehtia tutkinnon hankinnasta, vaan voi löytää oman uran kannalta sopivia kursseja ja käydä kyseisillä luennoilla oppimassa tarpeellista lisätietoa. Avoin yliopisto mahdollistaa myös sen, että mikäli päätätkin mennä opiskelemaan, monet kurssit luetaan hyväksi tutkintoa varten.Loppujen lopuksi olennaista on se, että mikä on sinun mielestäsi hyvä ura, mitä se sisältää ja mikä on oma uratavoitteesi. Itsensä kehittäminen ja uusien asioiden oppiminen ei ole haitaksi, joten tutkintokaan ei sitä todennäköisesti ole. Sen hankkiminen ei kuitenkaan ole pakollista ja jos sinulta löytyykin jo hyvä työ, joka ei tutkintoa vaadi, voit rauhassa keskittyä työhösi ilman tutkintoa.