Nuorten sukupolvien kohtaamat ongelmat

Blog

Elämme 2010-lukua. Maailma on muuttunut paljon viime vuosikymmenten aikana. Mitä kaikkia ongelmia muutokset ovat tuoneet tullessaan? Se, mikä oli päivänselvää muutama vuosikymmen sitten, ei ole sitä enää nykyään. Ihmisten tavat ovat muuttuneet, älypuhelimet ovat juurtuneet nuoren sukupolven kämmeniin ja robotit vievät ihmisen työt. Nämä ovat osaltaan muuttaneet asioita. Kuinka tämä kaikki vaikuttaa nykyajan nuorisoon? Monellakin tavalla. Nykynuorten tulee osata pärjätä erilaisten arkisten haasteiden kanssa kuin joiden kanssa vanhempi sukupolvi aikanaan paini. Lue lisää, niin ymmärrät, mitä tarkoitamme.

Haasteita työn suhteen

Nykyajan tehtaat ja niiden koneet kehittyvät koko ajan tehokkaammiksi ja tästä syystä ihmistä ei enää välttämättä tarvita jokaiseen työtehtävään. Tämä on vähentänyt henkilöstön määrää monissa tehtaissa, joka taas on johtanut työpaikkojen vähenemiseen. Robotti on aina yhtä tarkka, se ei tarvitse taukoja eikä sen työstä tarvitse maksaa palkkaa. Työpaikan saanti on vaikeutunut myös siitä syystä, että yhä useammassa työpaikassa työntekijältä vaaditaan joko alan koulutus tai kokemusta. Tämä on tietysti mahdotonta nuorelle, joka ei ole vielä käynyt koulua loppuun. Tämä kaikki tuottaa haasteita, joihin nuoren on keksittävä ratkaisu. Monet päätyvät tekemään esimerkiksi vuokratyötä tai jopa ilmaista harjoittelutyötä. Vuokratyö saattaa sopia monelle, kun taas monet pettyvät usein, kun eivät saakaan jatkaa haluamassaan työpaikassa muutamaa kuukautta pidempään.

Odotuksia

sosiaalisen median uhat

Olet saattanut huomata, että meikit ja aiemmin aikuisten vaatteiksi luokitellut vaatteet tulevat yleisesti käyttöön huomattavasti aiemmin kuin ennen. Kaveripiiri, sosiaalinen media ja muut mediat, kuten lehdet ja tv-ohjelmat tuovat paineita ja nuori haluaa ehkä kuulua muottiin. Kiusaaminen sosiaalisessa mediassa on rajua ja yhä useampi tuntee tarvetta seurata muotia ja ulkonäkönormeja. Tämä voi johtaa itsetunto-ongelmiin. Lehtien malleilla ei näy näppylöitä, he eivät ole ylipainoisia, he ovat rikkaita, käyttävät kalliita muotivaatteita ja heidän elämänsä vaikuttaa muutenkin loisteliaalta ja täydelliseltä. Tämä ei kuitenkaan ole totta, vaan lehtien luomaa illuusiota. Jokaisen tulisi pystyä olemaan oma itsensä, mutta tämä voi olla nykymaailmassa haasteellista.Myös kodin suhteen on tiettyjä odotuksia. Koti halutaan pitää siistinä ja valokuvauskelpoisena. Eihän yllätysvieraiden sovi nähdä epäsiistejä kotia. Koti sisustetaan viimeisimpien trendien mukaan, napataan kuva ja julkaistaan Instagramissa. Moni uuteen kotiin juuri muuttanut nuori saattaa kokea kotinsa epätrendikkääksi, jos ei olekaan heti varaa hienoihin valkoisiin kalusteisiin tai hopeisiin kynttilänjalkoihin. Tämä on kuitenkin usein se todellinen tilanne. Joukkoon kuulumisen tunne saattaa johtaa taloudellisiin vaikeuksiin. On kuitenkin suositeltavaa saada talous- ja työpaikka-asiat kuntoon ennen suurempia sisustuskuluja.

Ruutuaika

Netflix

Älypuhelimet ja Netflix ovat nykyaikaa. Lähes kaikilla kulkee puhelin jatkuvasti mukana ja toisilla se on kädessä aina, kun mahdollista. Tämän lisäksi katsotaan paljon televisiota tai pelataan pelejä. Koulun älylaitteiden käytöstä puhumattakaan. Päivittäinen ruutuaikasuositus on pari tuntia ja tämä ylittyy nykynuorisolla erittäin helposti. Näytön liiallinen tuijottelu aiheuttaa niin uni- kuin muitakin terveysongelmia. Nuorelle saattaa tulla ongelmia painon tai silmien kanssa. Myös aidot sosiaaliset suhteet kärsivät. Sosiaaliseen mediaan käytetty aika voi jopa ylittää aidosti ihmisten kanssa vietetyn laatuajan. Täytyy muistaa, että sosiaalisen median kautta kerätyt virtuaaliset ihmissuhteet eivät korvaa aitoja kanssakäymisiä toisten ihmisten kanssa. Näytön sinisen valon on myös todettu heikentävän unenlaatua, jolloin nuori voi heräillä yöllä tai nukahtaminen on vaikeaa. Tämä johtaa luonnollisesti väsymykseen päivällä. Ruutuaikaa tulisi pyrkiä vähentämään niin, ettei se vaikuta sosiaalisiin suhteisiin tai pidä nuorta hereillä turhan pitkään.