Miksi työt merkitsevät

Blog

Yksi ensimmäisistä kysymyksistä, jonka kysymme jutustelun aikana tavatessamme jonkun ensimmäistä kertaa, on “Mitä teet työksesi?”. Se saattaa kuulostaa ensin tylsältä kysymykseltä, mutta sitä se ei ole. Muuten emme kysy sitä niin paljoa. Vastauksesta, jonka saamme, hankimme paljon tietoa, joka määrittelee keskustelukumppanin persoonallisuuden ja suhteemme tulevaisuuden. Tämä johtuu siitä, että emme vain muokkaa itseämme, tarkoitustamme ja elämämme merkitystä työllisyyden kautta, mutta ajattelemme miten toiset näkevät roolimme, jota pelaamme yhteisössä ja yhteiskunnassa. Mutta miksi harjoittamamme työllisyys on niin tärkeää? Miksi työmme on tärkeää toimeentulon tienaamisen lisäksi? Monet ihmiset nykyään jakavat yhteisen uskon, että heidän työnsä ovat tarkoituksetonta toimintaa, 8-tuntinen vuoro on vain keino selviytyä. Suurin osa valitsee ammattinsa sen perusteella, kuinka iso palkka on kuukauden lopussa ja jos tämä ammatti jättää heille aikaa tavoitella muita, miellyttävämpiä aktiviteetteja. Joillakin ihmisillä on tapana ajatella työllisyytensä merkitystä ja sen mahdollista panosta yhteiskuntaan.

Syyt ja jälkivaikutukset

tylsää työtä

Tämän laajalle levinneen ilmiön syy voidaan paikantaa kehitysvaiheen aikana. Monet perheet asuvat uskon alla, että voit saada mitä vain elämässä ilman vaivannäköä. Jos äiti ja isä ilmaisevat vahvan paheksunnan töitänsä kohti (kuten useat ihmiset tekevät) kotona, pian jälkeläiset luultavasti kehittävät samanlaisen lähestymistavan. Koulu ja vertaispaine pelaavat myös merkittävän roolin. Kouluilla ja jokaisella ympärillämme on tapana käsittää työllisyys tylsänä, tarpeettomana ja merkityksettömänä.  Monet ihmiset, pakollisen koulutuksen jälkeen ja omistaen vain peruspätevyydet, päätyvät vieraaseen työhön, joihin heillä ei ole kiinnostusta. Mutta sen ei tarvitse olla niin. Ammattisi voi muuttaa elämäsi ja jopa toisten elämän. Jokainen asia, jonka teet, vaikuttaa suoraan itseesi ja epäsuorasti muihin ympärilläsi. Joko olet poliisi tai istut tiskin takana, luultavimmin työsi sisältää jonkin verran vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Suoriutumisellamme on välitön vaikutus myös työtovereihin ja ihmisiin, jotka tarvitsevat palveluamme. Jos palvelu suoritetaan ystävällisesti ja merkityksellisesti, niin paljon kuin mahdollista, se muodostaa heijastusvaikutuksen. Emme loppujen lopuksi ole vain työntekijöitä. Samaan aikaan olemme kuluttajia ja asiakkaita. Ja jos alamme tehdä työtämme merkityksellisesti, se vaikuttaa moniin muihin.

Vaikutus yhteisöön

Ei ole väliä, mikä ammattisi on, sen tekeminen oikein voi muuntaa koko yhteisön. Kovan työn ja vaivannäön kautta, voimme saavuttaa taloudellisen kasvun, mutta myös nostaa itsemme köyhyydestä ja osallistua vaurauteen. Esimerkkinä,  Adventure Project muutti kokonaisia yhteisöjä kovan työn kautta. Tämän takia sinun pitäisi valita työsi tarkkaan. On parempi työskennellä paikassa, joka täyttää sinut ja sallii sinun olevan täysin oma itsesi. Jossa sinun ei tarvitse kompromisoida tai teeskennellä olevasi joku muu, mutta jossa voit kasvaa ja levittää siipesi. Yksi valtava osa tämän takana on tuntea olevansa rakastettu ja kunnioitettu työtovereidesi kanssa. Olet saattanut työskennellä paikoissa, jossa työnantajasi kohteli sinua huonosti tai oli ilkeä sinulle ja tällä oli suora vaikutus mielialaasi sekä suorituskykyysi. Jos sinulla on hauskaa töissä, se vaikuttaa muuhun elämääsi työpaikan ulkopuolella ja kotona. Jos vihaat työtäsi, se varmasti näkyy myös kotona. Olet jatkuvasti vihainen ja pahantuulinen eikä sinulla ole tarpeeksi energiaa tehdä muuta kuin käydä töissä.

Uudet haasteet ja taidot

rutiini

Tosiasia joistakin ihmisistä on, että heillä on tapana polkea paikallaan nykyisessä asemassaan. He toistavat samaa tehtävää päivästä toiseen, eläen tylsää rutiinia, joka lopulta hidastaa heitä monessa muissa osissa jokapäiväistä elämäänsä. Sinun täytyy jatkuvasti haastaa itseäsi ja hankkia uusia taitoja. Jos tunnet olevasi jumissa nykyisessä työssäsi, pidä silmäsi auki muiden paikkojen varalle. Uusi työ ja uusi ympäristö auttaa sinua ehdottomasti hankkimaan uusia taitoja, tapaamaan uusia tuttavuuksia ja antaa sinulle sen työnnön, jonka tarvitset elämässä. Ja seuraavalla kerralla kun etsit töitä, älä vain tee ensimmäistä asiaa, joka koputtaa ovelle. Työsi merkitsee asioissa, joita et edes tiennyt mahdolliseksi.