Internet ja some-vaikuttajat heijastuvat nuoriin

Blog

Sosiaalisen median vaikutus nykyajan nuoriin on kiistaton. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat – somen kanavat käyvät jatkuvasti kuumana. Oma elämä halutaan jakaa muiden kanssa, ja samalla halutaan päästä näkemään, miten muut elävät. Sosiaalisen median käyttäminen voi olla viihdyttävää, hauskaa ja jopa hyödyllistä, jos sitä käytetään oikein. Väärin käytettynä sen sijaan se voi heijastua haitallisesti erityisesti nuoriin.

Somen vaikuttajat ovat tämän päivän rocktähtiä

Sosiaalinen media on luonut täysin uuden ammattinimikkeen: influencerit eli vaikuttajat. He ovat usein nuoria ja kauniita ihmisiä, jotka ovat onnistuneet luomaan harvinaisen kiinnostavan somen-minän, minkä ansiosta tileille kertyy paljon seuraajia. Vaikuttajat voivat saada yhteistyötarjouksia yhtiöiltä ja tuotemerkeiltä, eli heille maksetaan palkkioita siitä, että he tuovat some-tilillään tai blogillaan näkyvyyttä yhtiön tuotteille tai palveluille.

Some-vaikuttajien kautta tapahtuva markkinointi on todettu äärimmäisen tehokkaaksi, sillä sen kustannukset ovat suhteellisen matalia, ja samalla sen vaikutus suurta. Sosiaalisessa mediassa on tapana ottaa seurantaan sellaisia henkilöitä, jotka saavat aikaan ihailua tai kiinnostusta, tai jolta uskotaan saatavan hyviä neuvoja ja vinkkejä. Tämä tasoittaa markkinoijien työtä entisestään.

Nuorten onkin hyvä tiedostaa, että sosiaalinen media tuo vaikuttajille leivän pöytään – kannattaa siis suhtautua järkevästi esitettyihin tarjouksiin ja tuote-esittelyihin. Esimerkiksi erilaiset kauneuteen ja hyvinvointiin liittyvät tuotteet ovat erityisen otollista maastoa herkässä kasvuvaiheessa olevia nuoria ajatellen, ja markkinoilla liikkuukin paljon suureen suosioon nousseita tuotteita, joiden tehoa ei olla todellisuudessa pystytty todistamaan.

Somen siloteltu kuva aiheuttaa painetta

Sosiaalisen median vaikuttajat luovat someen sisältöä, joka näyttää sattumanvaraiselta, mutta jota todellisuudessa on voitu hioa pitkäänkin. Kuvia käsitellään, sanoja asetelleen tiettyyn muotoon ja tilanteet yritetään saada näyttämään mahdollisimman kiinnostavilta. Kun some täyttyy tällaisista silotelluista kuvista, alkaa nuori helposti uskomaan, että elämän tulisi näyttää siltä.

Verrattuna upeisiin matkakuviin, värikkäitä hedelmäkulhoja ja viherpirtelöitä tulviviin aamupaloihin ja ratkiriemukkaisiiin, onnentäyteisiin hetkiin kumppanin kanssa oma elämä saattaakin äkkiä vaikuttaa tylsältä ja mitäänsanomattomalta. Tämä on kuitenkin vain sosiaalisen median luoma illuusio – kenenkään elämä ei ole jatkuvaa ruusuilla tanssimista. Aikuisillakin saattaa välillä olla hankaluuksia muistaa tämä, saati sitten nuorilla, jotka ovat vasta luomassa omaa minäkuvaansa.

Toinen ongelma liittyy ulkonäköpaineisiin. Sosiaalisen median kanavat nostavat valokeilaan treenatut, meikatut, lihaksikkaat, seksikkäät käyttäjät – heidän tilinsä pullistelevat seuraajia, ja jokaisesta kuvasta tykätään tuhansittain. Toki maailmaan mahtuu luonnostaan erityisen kauniita ja komeita ihmisiä, mutta suurin osa meistä on aivan normaaleja, juuri sillä omalla tavallaan kauniita.

Somen vaikuttajien kuvien takana onkin tarkkaan mietittyjä valaistuksia, juuri oikeaan tapaan käännettyjä kehoja, tiettyyn kuvakulmaan asetettuja kameroita, paljon meikkiä – ja tähän päälle vielä kuvakäsittelyä. Kun kanavat täyttyvät tällaisella täydellisyyttä kuvastavalla materiaalilla, joutuu nuori helposti suuren paineen alle: miksi minä en näytä tuolta? Tulisiko minun olla laihempi? Miten saisin suuremmat hauikset?

Huolestuttavaa on, että aina vain nuoremmat käyttäjät painiskelevat ulkonäköpaineiden kanssa.

Jokainen on ainutlaatuinen

Ilahduttavasti osa vaikuttajista on herännyt myös tähän ilmiöön, ja on alkanut julkaisemaan rehellistä sisältöä siitä, millaista vaikuttajan elämä oikeasti on. Tämä tuo kiillotettuun sisältöön uutta näkökulmaa, ja voi auttaa nuoria käyttäjiä erottamaan todellisuutta some-maailmasta. Kaikista kiinnostavimmat henkilöt ovatkin usein heitä, jotka uskaltavat olla rohkeasti sellaisia kuin todellisuudessa ovat.

Jokainen on erilainen, joten miksi meidän pitäisi pyrkiä tiettyyn malliin? Elämän kuuluu olla välillä jännittävää, välillä tylsää; toisinaan surettaa ja sitten taas riemuitaan. Somen silotellusta kuvasta huolimatta sen on tällaista kaikille!