EI VIELÄKÄÄN TIETOA, KUKA MINUSTA TULEE ISONA

Blog

Kaikkien hyvin menestyvien maiden yhteiskunnassa on olemassa tietty menestyvän ihmisen skenaario. Ensin mennään tietysti päiväkotiin ja kouluun, sen jälkeen lukioon tai amikseen, missä saadaan kaksoistutkinto, sen jälkeen korkeakouluun, maisteriksi ja siitä sitten helposti ja näppärästi johtajaksi. Jos ei ole halukkuutta johtaa muita ihmisiä, tyydytään asiantuntijan hommiin. Tienataan suhteellisen hyvin rahaa, maksetaan veroja, säästetään, otetaan asuntolaina, sen jälkeen ostetaan vielä kesämökki ja pari autoa, käydään lomalla ulkomailla kaksi kertaa vuodessa ja pukeudutaan Stockmannissa. Siinä se menestyvä ihminen on. Onko tämä sinun skenaariosi? Oletko itse sellaisen valinnut?

Aikuiset Tietävät Kaiken Paremmin

Aikuiset Tietävät Kaiken Paremmin

Vaikka nuorina kuvittelimme, että valitsemme omat ammatit ja oman tulevaisuuden itse, se ei kuitenkaan pidä täysin paikkansa. Aikuisten vaikutus päätöksiimme näkyy siinä, miten kouluissa kehutaan lukiota suunnittelevia oppilaita ja kuinka lukiosta yritetään päästä yliopistoihin eikä ammattikorkeakouluihin. Aina pyritään ikään kuin parempaan paikkaan, vaikka oppilaitosten luokitus on yhteiskunnan laatimaa ja vain yhteiskunnalta tulee se käsitys, että ammattikorkeakoulu olisi muka huonompi kuin yliopisto. Ei se huonompi ole, se on käytännöllisempi. Lisäksi, jos kaikki menevät hakemaan korkeakoulututkintoa, ketä jää työmaille, tehtaille ja palveluihin?

Kaikki Sujuu Hyvin, Kunnes Siihen Kyllästyy

Jossain vaiheessa tämä menestyksen käsikirjoitus muuttuu omaksi rutiiniksi ja alkaa tuntua normaalilta, hyväksyttävältä, sopivalta. Vaikeiden lukioaikojen jälkeen tulee aika muuttaa pois kotoa, usein toiselle paikkakunnalle, missä opiskelua jatketaan joko yliopistossa tai korkeakoulussa. Omista tavoitteista riippuen siellä opiskelu voi olla sekä helppoa että erittäin haastavaa; tosin ne opiskelijat, jotka osasivat ottaa haasteet vastaan ja olla oikeasti kiinnostuneita opiskeluprosessista jatkuvasti ja vilpittömästi, saavat korkeakoululta paljon enemmän tietoa kuin monet muut opiskelijat, jotka tulivat korkeakouluun hakemaan vain papereita eikä tietotaitoa. Oli miten oli, mutta jossain vaiheessa korkeakoulusta valmistuneet myös työllistyvät ja alkavat elää sitä normaaliksi kutsuttua elämää asuntolainoineen, työkiireineen ja uusine perheineen. Jotkut suosivat yksinäisyyttä, mutta menestyksen skenaarioon se ei kovasti vaikuta. Ja joillekin ihmisille tällainen skenaario käy oikein hyvin, varsinkin kun käydään säännöllisesti psykologin luona ja mietitään yhdessä, miten voi helpottaa stressiä. Tämä on mahtavaa, kun tietty suunniteltu käsikirjoitus osuu oman elämän ja omien tavoitteiden kanssa yhteen, mutta on olemassa niitä muitakin tapauksia.Tiettynä hetkenä ihminen herää ja alkaa miettiä, onkohan tämä kaikki nyt sitä, mitä hän oikeasti elämältään haluaisi. Aikaiset herätykset, tiukat aikataulut, kaiken suunnittelu etukäteen, työpaikan säännöt, yhteiskunnan normit ja muut menestyksen käsitteeseen kuuluvat asiat alkavat helposti tuntua turhilta, etenkin jos tällaista ajatusta on edeltänyt ikään kuin vapaamman ihmisen kohtaaminen. Tällaisia vapaita ihmisiä kulkee meidän keskuudessa aika vähän, koska hyvin usein he eivät pidä kontakteja esimerkillisen yhteiskunnan kanssa vaan elävät sitä omaa elämää, joka heitä oikeasti kiinnostaa ja johon he ovat erittäin tyytyväisiä. Ja juuri heiltä tulee usein se motivaatio, joka saa menestyksen aloittelijat jättämään turhat suunnitelmansa ja muuttamaan jotain.

Kaikki Sujuu Hyvin, Kunnes Siihen Kyllästyy

Jotkut lähtevät matkoille ja kiertävät maapalloa etätöitä tehden. Jotkut vaihtavat ammattia täysin, mahdollisesti tyytyvät jopa pienempään palkkaan, kunhan tekevät sitä, mikä oikeasti kiinnostaa. Jotkut ryhtyvät yrittäjiksi, ja tässäkin tapauksessa ala vaihtuu hyvin helposti. Eihän se ole koskaan liian myöhäistä, vai mitä? Ei todellakaan ole. Ei siinä ole mitään huonoa tai noloa, että kolmekymppisenä et ole vieläkään päättänyt, kuka sinusta isona tulee. Vaikka takana onkin erilaista työkokemusta ja tietty koulutus, se ei vieläkään tarkoita sitä, ettet saisi kääntyä tallatulta polulta siihen suuntaan, joka tuntuu oikealta juuri sinun mielestäsi.